Dýňová sezóna je v plném proudu. Jak využít letošní úrodu?




Obrovský nárůst popularity v Česku zaznamenaly dýně až zhruba před deseti lety. Do té doby jsme ji znali jen jako obrovský oranžový balón, který dusí trávu pod sebou a hodí se leda do kompotu nevalné chuti. V posledních letech ale můžeme na stáncích i zahradách pozorovat obrovské množství nejrůznějších dýní, které dominují i podzimním nabídkám restaurací.
Kupa dýní
Tykvovitá zelenina původem ze Severní Ameriky má na naše zdraví hned několik blahodárných účinků: je bohatá na sodík, draslík či hořčík a vitamíny A, C a E, má velmi nízký počet kalorií a antioxidační účinky, které pomáhají předcházet vzniku rakoviny, snižují riziko srdečních onemocnění a potíží se zrakem. Dýně mají navíc i vynikající účinky na naši kůži, kterou chrání podobně jako opalovací krém.
Pravděpodobně nejznámějším druhem je Hokkaido – práce s ní je o něco jednodušší, protože jako jediný druh nevyžaduje oloupání. Jemnou chutí, kterou oceníte například v polévce, vyniká dýně máslová, zatímco špagetová vás svojí strukturou pobaví už při rozkrojení. Občas můžete narazit i na obrovskou dýni muškátovou využitelnou třeba při pečení koláčů. Obecně ale platí, že se z téměř každého druhu dá uvařit v podstatě cokoli – zkrátka se nebojte a zkuste pracovat s tím, co máte zrovna po ruce.
Dýňová polévka

Dýně v kuchyni

V první řadě je skutečnou královnou v kuchyni. Kromě známé dýňové polévky zkuste třeba dýňové rizoto, sladkou dýňovou kaši (pečené kousky dýně rozmačkáte, přidáte máslo, koření a smetanu), nebo báječnou náhradu za těstoviny – dužinu špagetové dýně. Můžete také zapéct polovinu dýně s oblíbenou náplní, použít ji místo brambor na hranolky nebo povařit s pomerančem a mrkví, rozmixovat a ochutnat dýňový džus. Při pečení se nemusíte omezovat jen na dýňový koláč, ale můžete přidat oranžovou zeleninu tam, kde jste v létě používali cuketu, a to včetně „těsta“ na zdravou pizzu.  V kuchyni dýně představuje fantastickou řadu možností a obrovskou výhodu ve výživových hodnotách, díky kterým nahradí méně zdravé přísady vašich oblíbených jídel a hodí se do každé diety.
 

Dýně jako dekorace

Každého hned napadne Halloween nebo aranžování okrasných dýní do proutěných košíků před vchodovými dveřmi. Popusťte ale uzdu své fantazii! Dejte dětem do ruky barvy nebo sprej, ať se vyřádí (třeba na rybku jménem Nemo z animované pohádky postačí černá a bílá barva a nůž na vyříznutí a odklopení ploutviček). Dekorovat ale můžete i nápaditěji! Pohrajte si třeba se smývatelným tetováním nebo technikou decoupage, potřete dýni lepidlem a zasypte třpytkami nebo na ni navlíkněte nepotřebnou krajkovanou punčochu a k dokonalosti doveďte pomocí stužek nebo třpytivých kamínků. Využít je můžete i jako neobyčejné květináče. Na maličké dýně pak můžete navléknout cedulky a použít je při organizaci zasedacího pořádku na svatbě či jiné společenské události. Zkrátka a dobře – nebojte se experimentovat ani v kuchyni ani na zahradě. Na své si s dýní přijde každý – hravě a zdravě!

Podobné příspěvky